Banja

Manastir
Prijatelji sajta


Zapadna Srbija


Oglasi
Geografski položaj i putevi

Na jugozapadu Srbije, u opštini Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim, nalazi se jedno od značajnijih banjskih termomineralnih lečilišta. Ovo lečilište, po kome je i mesto dobilo naziv Banja, leži na 530 do 550 m nadmorske visine okruženo planinama Starovlaške visije, što ga čini i vazdušnim lečilištem.
Lečilište je deo istoimene mesne zajednice. MZ "Banja" se prostire na 3.259,63 ha i graniči se sa mesnim zajednicama Novi Priboj, Kratovo, Rača i Kalafati, kao i jednim delom sa opštinom Čajetina.

Opstina Priboj
Mesne zajednice
MZ Banja

Pošto se nalazi u delu Srbije koji je veoma bogat prirodnim lepotama i čije okruženje čine najpoznatije turističke destinacije, ova banja je mesto koje morate posetiti.

Banja je povezana asfaltnim regionalnim putem sa magistralom Beograd-Bar.
• Kada se ide iz pravca Beograda (Užica), najbolje je skrenuti desno na raskrsnici na Kokinom Brodu (pre Nove Varoši) i za 28 km stiže se do Banje.
• Kada se ide iz pravca Bara (Podgorice), najbolje je skrenuti levo na raskrsnici na Bistrici (mesto posle Prijepolja, a pre Nove Varoši) i za 23 km stiže se do Banje.
• Kada se ide iz pravca Sarajeva (Višegrada), da biste stigli do Banje, najbolje je iskoristiti granični prelaz "Uvac", koji se nalazi na 8 km od Banje. Potrebno je samo posle Priboja skrenuti levo na raskrsnici na Jarmovcu i za 2 km stiže se do Banje.

Do Banje se može stići i prugom Beograd-Bar.
• Kada se putuje brzim vozom, najbolje je sići na železnickoj stanici Priboj, a onda gradskim prevozom ili taksijem za 5 km stiže se do Banje.
• Kada se putuje putničkim vozom, može se sići na stajalištu "Poljice" (prvo stajalište posle Priboja ako se putuje iz pravca Beograda) koje je udaljeno od Banje 2km. Postoji i stajalište "Banja" (drugo stajalište posle Priboja ako se putuje iz pravca Beograda), koje nije preporučljivo koristiti zbog komplikovane putne veze sa centrom Banje.

Banja je udaljena od starog dela grada Priboja 6 km, a od novog dela samo 3 km. Na relaciji Priboj-Banja-Priboj svakodnevno, na svakih pola sata, saobraća gradski prevoz "Janjušević" i kombi-prevoz "EsTurs".

Udaljenost od gradova u km
Banja   Udaljenost od turističkih mesta u okruženju u km Banja
Priboj 3   Zlatibor 80
Nova Varoš 30   Zlatar 40
Prijepolje 30   Tara 80
Višegrad 40   Mokra Gora 25
Užice 80   Višegrad 40
Novi Pazar 134   Mileševa 35
Sarajevo 160   Sopotnica 60
Podgorica 180   Jezero Kokin Brod 25
Beograd 286   Radojinsko jezero 20
Niš 353   Sjeničko jezero 60