Banja

Manastir
Prijatelji sajta
netvodicOglasi


Anketa

Da li biste posetili Pribojsku Banju?
da
možda
ne

Pribojska Banja na Facebook-u

Pribojska Banja na Google-u

Pribojska Banja na Twitter-u
Događaji

Tokom godine na Banji se tradicionalno održava nekoliko zanimljivih manifestacija, uglavnom vezanih za praznike koje žitelji obeležavaju.

Pribojska BanjaPrva od takvih manifestacija je proslava Badnje večeri i doček najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića. Proslava se održava u manastiru sv. Nikole, uz božićnu liturgiju i svečano paljenje badnjaka u porti. Ovom događaju uvek prisustvuju skoro svi žitelji Banje i okolnih mesta.

Na sam Božić, posle jutarnje liturgije u manastiru, Banjanci se tradicionalno okupljaju na sportskim terenima osnovne škole, gde se uz druženje odigrava nekoliko fudbalskih utakmica. Bez obzira na vremenske uslove, Banjanci se trude da održe tradiciju igranja utakmica u malom fudbalu baš na ovaj praznik.

Pribojska BanjaDa je fudbal najvažnija sporedna stvar i na Banji, dokazuje dugogodišnje održavanje vaskršnjeg turnira u malom fudbalu, koji je prerastao u prave sportske igre jer se, osim fudbala, odigravaju takmičenja u odbojci, košarci, šahu, kartanju, tucanju jajima. Iako se tokom godine na Banji održava nekoliko turnira, ovaj je najposećeniji. Učesnici se uz fer-plej igru uvek dobro zabave, gledaoci druže, a pobednici dobijaju zaslužene nagrade.

Pribojska BanjaNajmasovnija manifestacija koja se tradicionalno održava na Banji, i ono po čemu je Banja pored termalnih izvora poznata još od XVI veka, jeste obeležavanje praznika sv. Ilije - Ilindan. Ranije se ovaj svetitelj, čije ime nosi i jedna od crkvi na Banji, obeležavao u duhu srpskog naroda, tradicionalnim okupljanjem, druženjem, veseljem u porti manastira, a od pre nekoliko godina na Banji se održavaju Ilindanski dani. Tokom ove dvodnevne manifestacije na Banji se može videti veoma bogat kulturno-umetnički program.