Lokacija
Vremenski uslovi


Važne informacijePrijatelji sajta


Zapadna Srbija


Oglasi
 • Vesti o Banji

  • Sa besplatnim vaučerima u Pribojsku Banju

   Pribojska Banja - vauceriPriboj 16.01.2021. god.

   I ove godine odmor u Pribojskoj banji moguće je sprovesti uz pomoć subvencija odnosno popularnih besplatnih vaučera koje dodeljuje Ministarstvo turizma!
   Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da već danas iskoristite svoje pravo za dobijanje besplatnih vaučera i tako budete naš gost.
   Smeštaj u Pribojskoj Banji uz vaučere moguć je u privatnom smeštaju “Novaković” (kliknite na link za više informacija o smeštaju).
   Smeštaj “Novaković” – Pribojska Banja možete direktno kontaktirati i dobiti rezervaciju, kao preduslov za predaju formulara u poštu.
   Rezervacije, prijave i plaćenje stanodavcu preko vaučera ostvaruje se u saradnji sa Turističkom Organizacijom Priboj.
   Dobro nam došli!

   Pribojska Banja info


  • Pribojska Banja vaučeri

   Pribojska Banja - vauceri za sme�tajPriboj 13.05.2020. god.

   Podsticanje razvoja domaćeg turizma u Republici Srbiji, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, sprovodi kroz dodelu besplatnih vaučera za korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje pet noćenja izvan opštine odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera.
   Vaučerom se ne može vršiti plaćanje usluga ishrane i pića, pružanje zdravstvenih ili drugih usluga, boravišne takse, odnosno drugih dažbina.
   Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da od srede, 13. maja, počinju prijave za korišćenje novih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji i pozvao ugostitelje i hotelijere da se prijave za prihvatanje gostiju sa vaučerima.
   U Pribojskoj Banji neki od ugostitelja su uključeni u ovaj program, što će nadamo se povećati broj turista u predstojećoj sezoni.

  • RHC "Banja" pušten u rad

   RHC BanjaPriboj 02.08.2019. god.

   Nakon dužeg vremena renovirani Rehabilitacioni centar "Banja" je, 02.08.2019. godine, zahvljujući Eparhiji mileševskoj, opštini Priboj i Zdravstvenom centru Užice, svečano pušten u rad. Svečanom otvaranju prisustvovali su Episkop mileševski Atanasije, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i direktor ZC Užice dr Miloš Božović.
   U RHC "Banja" otvoreno je Odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije Opšte bolnice Priboj u kom će biti dostupne usluge lekara, fizioterapeuta i medicinskih sestara. Na drugom spratu renovirano je 25 apartmana, koje će u komercijalne svrhe izdavati Eparhija mileševska.

  • Svečano otvorene 55. MOSI Priboj 2018

   MOSI Priboj 2018Priboj 28.06.2018. god.

   Međuopštinske omladinske sportske igre, 55. po redu, svečano su danas otvorene u Priboju.
   Od danas pa do 8. jula, u više sportskih disciplina, takmičiće se sportisti iz 24 opštine iz Srbije, Crne Gore i BiH. Čast da igre proglasi otvorenim imao je košarkaški reprezentativac Srbije Marko Gudurić.
   Narednih dana u Priboju će osim sportskih nadmetanja u večernjim satima biti održani i koncerti poznatih estradnih umetnika.
   Više informacija o ovoj tradicionalnoj manifestaciji možete pogledati na sajtu posvećenom MOSI Priboj 2018.

  • Manastirski konaci pušteni u rad

   Konaci manastira Sv NikoleBanja kod Priboja 28.06.2018. god.

   Nekadašnji paviljoni manastira Sv. Nikole u Pribojskoj Banji, koji su obnovljeni i preuređeni u moderne konake, danas su osveštani i svečano pušteni u rad.
   Manastarski konaci poseduju deset moderno uređenih dvospratnih apartmana koji će od danas biti na raspolaganju svim zainteresovanim gostima Pribojske Banje.
   Osveštenje konaka obavio je Episkop mileševski gospodin Atanasije (Rakita) sa pribojskim sveštenstvom.
   Rezervacije apartmana moguće je obaviti kod sveštenika Nemanje Vranića na broj telefona 064 641 93 08.

  • Elektromreže Srbije pomažu školi u Pribojskoj Banji

   Donacija EMS-a OS Nikola TeslaBanja kod Priboja 08.06.2018. god.

   Elektromreže Srbije donirale su osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Pribojskoj Banji novčana sredstva u vrednosti od 490.000 dinara. Tim povodom rukovodstvo ove kompanije posetilo je đake i nastavnike škole koja u ovoj godini slavi jubilej 165 godina od osnivanja.


  • Dani planinara Srbije - Pribojska Banja

   Dani planinara Srbije u Pribojskoj BanjiBanja kod Priboja 29.06.2017. god.

   Ovogodišnja akcija "Dani planinara Srbije" u organizaciji Železničkog kluba planinara "Ljeskovac" iz Priboja, a pod pokroviteljstvom Planinarskog Saveza Srbije, biće održana od 30. juna do 02. jula u Pribojskoj Banji.
   Prijava učesnika biće u petak 30. juna posle 14 časova, dok će program akcije u subotu 1. jula obuhvatati:
   1. Treking liga Srbije (tri staze)
   2. Planinarsko trčanje
   3. Planinarska orjentacija
   4. Planinarske ture (dve ture)
   5. Planinarske društvene aktivnosti
   6. Proglašenje pobednika u takmičarskim disciplinama.
   U nedelju 2. jula biće održane dve planinarske akcije - dve ture do vrhova u blizini Priboja.
   Planinarski tabor biće postavljen u OŠ "Nikola Tesla" u Pribojskoj Banji gde se mogu saznati sve informacije oko ove akcije, a detaljan program, informacije oko kotizacije, smeštaja i ishrane mogu se videti na sajtu Planinarskog Saveza Srbije.

  • Početak radova na adaptaciji RH centra na Banji

   Trka kroz SrbijuBanja kod Priboja 01.03.2017. god.

   Prilikom donacije lokalne samouprave pribojskom zdravstvu, 22.02.2017. godine, predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, najavio je i početak radova na adaptaciji RH centra na Banji.
   Kako je predsednik opštine rekao radovi na adaptiranju prvog sprata RHC Banja počinju uskoro i biće završeni do početka sezone, tako da će se stvoriti uslovi za ponovno otvaranje Odeljenja za rehabilitaciju, što će biti od velikog značaja.

  • Umetnik iz Banje predstavljen u Rusiji

   Katalog Hriscanska umetnost 2017 Christian art Banja kod Priboja 19.01.2017. god.

   Izdavaštvo Moskovske Patrijaršije Ruske Pravoslavne crkve i Izdavačka kuća "Dostoinstvo" iz Moskve su publikovali godišnji katalog "Hrišćanska umetnost 2017".
   Među najeminentnijim autorima iz celog sveta predstavljen je i Branko Stanković koji je rođen u Pribojskaoj Banji. Pored informacija o ovom umetniku prikazani su i neke od njegovih minijatura u duborezu.
   Branko Stanković se duborezom bavi više od 15 godina. Njegovi radovi su uglavnom vizantijske minijature, krstovi, panagije i medaljoni, koji se mogu naći u mnogim domovima, crkvama i manastirima Srbije, a i šire.
   Katalog je predstavljen u Hramu Roždestva Bogorodičinog u Moskvi 25. decembra 2016. godine. Broji 376 stranica izuzetno kvalitetne štampe, a već na 94. strani stoji kratka biografija Branka Stankovića na ruskom i srpskom jeziku, kontakt informacije i fotografije sa opisom njegovih sedam izabranih radova.
   O ovom umetniku smo pisali i ranije kada je o njemu snimljen prilog "Vizantijske minijature u duborezu" u poznatoj emisiji "Kvadratura kruga". Danas više informacija o njemu i fotografija njegovih izuzetnih radova možete pogledati na sajtu Drveni krst.

  • Rehabilitacioni centar će ponovo raditi

   Trka kroz SrbijuBanja kod Priboja 10.10.2016. god.

   Potpisivanjem trojnog ugovora između Eparhije mileševske, Opštine Priboj i Zdravstvenog centra Užice Rehabilitacioni centar u Pribojskoj Banji biće u funkciji.
   Naime, zbog zastoja u renoviranju pomenuti RHC Banja trenutno ne radi, zbog čega kompletna zdravstvena usluga za korisnike banjskog lečilišta nije bila moguća. Zaključenim ugovorom na deset godina između vlasnika objekta, Eparhije mileševske, finansijera opremanja dela objekta, Opštine Priboj i zakupca bez naknade, Zdravstvenog centra Užice, nakon opremanja prvog sprata ovog objekta zdravstvena zaštita u Pribojskoj Banji biće ponovo dostupna.

  • Nova arheološka otkrića na Banji

   Banja kod Priboja 19.08.2015. god.

   Arheolozi Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture došli su do novih otkrića na lokalitetu u Pribojskoj Banji, o čemu izveštava Kulturni dnevnik RTS-a.

  • Tradicija se i dalje čuva

   Banja kod Priboja 03.08.2015. god.

   Porta manastira je i ove godine bila centralno mesto održavanja tradicionalnog Ilindanskog vašara. Kao i svaki put, proslava traje prva dva dana avgusta, a u tom periodu Banju poseti i po nekoliko hiljada ljudi.
   Foto DR

  • Međunarodna biciklistička trka na Banji

   Trka kroz SrbijuBanja kod Priboja 16.06.2016. god.

   Kako su prognozirali i takmičari i organizatori trke, druga etapa od Bajine Bašte do Priboja u dužini od 106, 4 kimlometara pokazala se najtežom. Pobednik ove deonice je Bugarin Georgi Georgijev u vremenu 2:52, 48 koji vozi za turski Brisaspor koji se ujedno domogao i zelene majice (najbolji na prolaznom cilju).
   Aleks Turin zauzeo je drugo mesto (2:52,54), ali je preuzeo žutu majicu (najbolji u generalnom) i tačkastu (za najborbenijeg vozača). Do kote tri stigao je Matija Klasina (Sinerdži Baku Azerbejdžan), koji je juče obukao plavu majicu (najbolji na brdskim ciljevima).
   Najbolji Srbin bio je Dušan Rajović, koji je zauzeo sedmo mesto, štoperica je stala na 2:53,14…
   Takmičari sutra nastavljaju borbu u trećoj etapi, koja se vozi od Priboja do Novog pazara u dužini od 123, 6 kilometara, a start je u 10 časova..

   Tekst i fotografije preuzete iz teksta Druga etapa 56. međunarodne "Trke kroz Srbiju" sa zvaničnog sajta Biciklističkog saveza Srbije.

  • Klizište ponovo aktivno

   Kliziste na BanjiBanja kod Priboja 08.03.2016. god.

   Nakon jučerašnjih obilnih padavina, kako prenosi portal PBinfo, klizište na Banji je ponovo aktivno. Klizište koje se nalazi u samom centru Banje, između bazena sa lekovitom vodom i stracionara, datira još iz februara 2010. godine i nije u potpunosti sanirano. Čak i nedavni radovi na sanaciji nisu sprečili novo pokretanje.

   Informacije i fotografije preuzete iz teksta Klizište u Pribojskoj Banji ponovo aktivno sa portala PBinfo.

  • Tragom čuvara svetosavlja

   Emisija TragBanja kod Priboja 17.01.2016. god.

   Emisije posvećene jugozapadnom delu Srbije nisu retkost na progrmu RTS-a. Ovog puta poznata emisija "Trag", autorke Vere Janković Raičević, govori o manastirima Mileševske eparhije među kojima posebno mesto zauzima manastir iz Banje kod Priboja.

   Kompletanu emisiju možete pogledati na stranici posvećenoj emisiji Trag: Tragom čuvara svetosavlja na sajtu RTS-a.

  • Nova sezona u novom ruhu

   Banja kod Priboja 15.05.2015. god.

   Nakon prošlogodišnjeg renoviranja zatvorenih bazena sa lekovitom vodom tokom proleća ove godine usledilo je uredjenje prostora oko njih. Sami centar Banje danas izgleda mnogo lepše i bolje, sa novim sadržajima dostupnim gostima.
   Turistička sezona napokon može da počne.

  • Savindan na Banji pre 115 godina

   Savindan na Banji pre 115 godinaBanja kod Priboja 26.01.2015. god.

   Proslava Savindana u školi na Banji detaljno je opisana još pre 115 godina u časopisu "Carigradski glasnik", u broju koji je izašao 24. februara 1900. godine.
   Časopisi su tada bili retkost, a pojavljivanje ovog opisa je dokaz koliko je u to vreme u Srbiji proslava Savindana bila važna. Takođe svedoči i o važnosti škole i manastira na Banji.
   Kompletan tekst o ovom časopisu i priči o Savindanu možete pročitati na sajtu Priboj033 autora S. Bjelića.

   *Izvor: Priboj033

  • Ostaci grada iz 12. veka pronađeni u Banji kod Priboja

   BanjaBanja kod Priboja 10.08.2014. god.

   Arheološka istraživanja u porti manastira u Banji kod Priboja potvrdila su da je baš na tom mestu u srednjem veku postojao mali utvrđeni grad.
   Ispod sloja nagomilanog šuta i otpadnog materijala u porti manastira Sveti Nikola, u Banji kod Priboja, tokom skorašnjih arheoloških istraživanja pronađeni su najstariji ostaci manastira u kojem je još arhiepiskop Sava 1220. uspostavio sedište dabarske episkopije.
   Istraživanja se sprovode od 2011. godine, a u ovogodišnjoj kampanji biće definisane granice južnog obziđa manastira, na osnovu čega će se znati izgled manastira od samog osnivanja, kao i površina koju je zahvatao. Zaštitna iskopavanja dosad su dala značajne nalaze, koji potvrđuju pisanje putopisca Idrizija iz 1154. godine o „malom gradu Banji na reci Limu“.
   - Tokom obnova manastira sav materijal odbacivan je na jedno mesto, a pretpostavljalo se da se ispod njega ne nalazi ništa. Međutim, ova istraživanja pokazala su da se baš na tom mestu nalaze ostaci najstarijih zidova i građevina nekadašnje manastirske porte, koja je bila znatno veća od današnje - priča za Kurir vođa arheoloških istraživanja Marina Bunardžić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd.
   Ona kaže da su, osim ranije otkrivenih ostataka iz perioda obnove Makarija Sokolovića (16. vek) i Stefana Dečanskog (14. vek), otkrivene i građevine i predmeti iz vremena Vizantije.
   - Na osnovu pronađenih ostataka zidova, vidi se da su prostorije bile monumentalne, neke su bile i po 16 i 19 metara dugačke. Takođe, pronašli smo posude iz 12. veka, iz vremena kad je Banja bila episkopija - kaže Bunardžićeva.

   Prema njenom mišljenju, ti objekti, kao i delovi vizantijskog zida s kulom mogli bi u slobodnoj interpretaciji da se okarakterišu kao „mali utvrđeni grad“, odnosno kao ono o čemu je Idrizi, kartograf kralja Rodžera Drugog, pisao još sredinom 12. veka. Taj deo grada stradao je u nekom velikom požaru, a nakon toga, u 14. veku, usledila je velika obnova pod Stefanom Dečanskim. Obnovljeni bedemi koji danas opasuju Banju upravo su iz tog perioda i delom se naslanjaju na unutrašnji zid starijih bedema i nekadašnji ulaz sa tri stepenika.

   Banja je nakon toga neko vreme bila zapuštena, da bi sledeća obnova usledila tek u 16. veku, za vreme Makarija Sokolovića. Ta obnova potpuno negira ove starije građevine i izvedena je od zatečenog materijala - ističe Bunardžićeva i dodaje da će se naredne godine istraživati ostaci nekadašnje manastirske trpezarije.

   *Izvor: Kurir
   *Autor: Gordana Raković Rudović

  • Lečenje ponovo moguće

   BanjaBanja kod Priboja 04.08.2014. god.

   Nakon dugog renoviranja zatvoreni bazeni sa lekovitom vodom ponovo rade svakim danom od 7h do 22h. Jedan veliki i tri mala bazena, potpuno novi, neuporedivo bolji i funkcionalniji, dostupni su pacijentima po prilično pristupačnim cenama.
   Pored bazena posetiocima je dostupan i pregled lekara koji su smešteni u konaku manastira, dok će fizikalne terapije biti obavljane u hotelu "Lim" u centru Priboja. Kancelarija TO Priboj, gde se vrši prijava gostiju, kupovina karata, banjskog lista i drugog je takođe smeštena u konaku manastira.
   Turistička sezona napokon može da počne.

  • Goran Despić zaslužni građanin

   BanjaBanja kod Priboja 04.08.2014. god.

   Na svečanom prijemu u Priboju, meštanin Banje, Goran Despić dobio je priznanje "Zaslužni građanin opštine Priboj" zbog izuzetnog dugogodišnjeg doprinosa u razvoju Pribojske banje. Priznanje je u ime opštine Priboj uručio predsednik Opštine Lazar Rvović.
   Goran Despić je javnosti poznat od ranije kao ktitor crkve sv. Ilije, koja se nalazi u okviru manastirskog kompleksa, i koja je osveštana 1. avgusta 2010. godine kada je Goran na predlog episkopa Filareta odlikovani ordenom sv. Save. Pored ktitorstva, godpodin Despić je zaslužan i za rekonstrukciju bazena sa lekovitom vodom koji su od velike pomoći ne samo pacijentima koji se leče već i meštanima Banje i celokupnoj opštini Priboj.

  • Tradicija ne prestaje

   BanjaBanja kod Priboja 03.08.2014. god.

   Kako tradicija nalaže i ove godine je u porti manastira "Banja" održan Ilindanski vašar kao i manifestacija Ilindanski dani koja ovaj put nije imala takmičarski karakter. Ovaj praznik Banji je i ovog puta doneo veliki broj posetilaca koji su uživali do ranih jutarnjih časova.

  • Nastavak renoviranja RHC "Banja"

   RHC BanjaBanja kod Priboja 15.02.2014. god.

   Eparhija Mileševska je nastavila sa renoviranjem Rehabilitacionog centra "Banja". Kako bi pomogla rekonstrukciju opština Priboj je od Mileševske eparhije kupila 1,1 hektar zemljišta. Tim novcem se finansira deo radova koji će po najavi biti gotovi do 15.juna.
   O nastavku rekonstrukcije pisali su gotovo svi mediji. Neke od tekstova možete pročitati na sajtu Novosti - Banja kao nova, zatim B92 - Filaret obnavlja Pribojsku banju kao i na sajtu Danas-a - Opština finansira, Filaret gradi.

  • Manastir Sv. Nikole, čuvar vrednog srednjevekovnog blaga

   Manastir BanjaBanja kod Priboja 03.02.2014. god.

   O riznici manastira Svetog Nikole iz Pribojske Banje ovog puta pisale su Večernje Novosti. Zahvaljujući njihovim reporterima o bogatoj riznici saznaće mnogi. Celokupan tekst možete pročitati na sajtu Novosti.

  • Prekida se rad fizikalne medicine u Priboju

   Rehabilitacioni centar BanjaBanja kod Priboja 29.01.2014. god.

   Kako prenosi RTS služba fizikalne medicine Rehabilitacionog centra Pribojska Banja, odlukom republičke zdravstvene inspekcije, prestala je sa radom u iznajmljenim prostorijama hotela "Lim" i u porti manastira, gde se nalaze bazeni. U adaptirane prostorije hotela Služba se uselila prošle godine, kada je u postupku restitucije zgrada RH centra pripala Mileševskoj eparhiji.
   Izvor: tekst preuzet sa sajta RTS-a

  • Katastrofalna turistička sezona

   Turisticka sezona u Pribojskoj BanjiBanja kod Priboja 27.10.2013. god.

   Prema podacima lokalne samouprave, a kako prenosi portal Glas zapadne Srbije, u Pribojskoj Banji za prvih devet meseci ove godine boravilo je šest puta manje gostiju nego u istom periodu prošle godine.
   Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Priboj iznet je podatak da je u ovogodišnjoj sezoni od boravišne takse ostvaren prihod od oko 400 hiljada dinara, dok je u istom periodu prethodne godine taj iznos bio preko 2,4 miliona dinara.
   Razlog katastrofalne sezone je planirana rekonstrukcija Rehabilitacionog centra. Naime, RHC "Banja" je zatvoren od februara ove godine upravo zbog najavljene rekonstrukcije koja je u nedostatku sredstava prekinuta još na početku. Pored zatvorenog centra, postojali su i problemi oko korišćenja bazena sa lekovitom vodom, fizikalne terapije i ostalih usluga lekara što je sve ukupno dovelo do manje posete u ovoj sezoni.

   Izvor: Glas zapadne Srbije

  • Kurir o Pribojskoj Banji

   Kurir o Pribojskoj BanjiBanja kod Priboja 01.10.2013. god.

   Lečenje u Pribojskoj Banji je još jednom tema medija, ali ovaj put priča doseže u daleku prošlost. Naime, kako dnevne novine Kurir prenose u ovim krajevima je postavljen temelj svetske medicine. U tekstu o najsloženijim operacijama na ljudskoj lobanji koje su se izvodile u manastiru Sv. Georgija u selu Mažići kod Priboja pominje se i postojanje bolnice u manastiru Banja u to vreme, a o čemu ste već mogli pročitati na ovom sajtu.

  • Žikina šarenica u Pribojskoj Banji

   Zikina sarenicaBanja kod Priboja 18.08.2013. god.

   Karavan emisije "Žikina šarenica" je ove subote gostovao u Pribojskoj Banji. Tokom emisije je bilo reči o mestu Banji, o lekovitim svojstvima vode, manastiru sv. Nikole kao i ostalim crkvama i manastirima ovog kraja. U emisiji su gostovali brojni umetnici ovoga kraja kao i poznata estradna zvezda Ana Bekuta.
   Epizodu "Žikine šarenice" u Pribojskoj Banji možete pogledati na sajtu RTS-a.


   * Foto Ž.R.
  • Osnovano Udru�enje "Etno park" Pribojska Banja

   Banja kod Priboja 04.06.2013. god.

   Ukoliko želite da budete gost Pribojske Banje, za sve informacije oko lečenja i smeštaja, možete se obratiti novoosnovanom Udruženju "ETNO PARK" Pribojska Banja na brojeve telefona +381 62 295 129 i +381 64 470 48 38.


   * Foto M.K.
  • Rekonstrukcija bez zastoja

   Radovi u toku Banja kod Priboja 04.06.2013. god.

   Radovi na rekonstrukciji raskrsnice regionalnog puta Kokin Brod - Banja - Priboj i izgradnji novog parkinga se nesmetano odvijaju.   * Foto P.L. i D.R.
  • OŠ "Nikola Tesla" slavi 160 godina postojanja

   OS Nikola Tesla Banja kod Priboja 18.05.2013. god.

   Osnovna škola "Nikola Tesla" iz Banje kod Priboja ove godine slavi 160 godina postojanja. Najstarija škola u jugozapadnom delu Srbije ovaj jubilej obeležava nizom aktivnosti.
   Povodom jubileja u školi su organizovana kviz takmičenja i Dan nauke.
   Takmičari u kvizu bili su u mešovitim grupama podeljeni u dve kategorije, mlađi uzrast od I do V razreda i stariji uzrast od V do VIII razreda. Pobedničku grupu u mlađem uzrastu činili su Marta Kašerić, Pavle Gordić, Tamara Babić i Kristina Karadžić, a u starijem uzrastu Teodora Purić, Kristina Otašević, Jelena Gordić i Jovana Grujičić. Kao nagradu poobednici su dobili ilustrovane enciklopedije.
   Dan nauke obeležen je gostovanjem Astronomske sekcije iz Gimnazije, pod rukovodstvom profesora Dragana Nešića, koji je izveo atraktivan eksperiment sa Teslinim transformatorom. Ovaj spektakl nauke nastavljen je u učionici hemije i fizike, gde je profesorica Marija Petrović sa učenicima škole, prikazala desetak veoma zanimljivih ogleda iz hemije. Kraj Dana nauke obeležila je prezentacija zanimljivosti iz biologije, koju je sa učenicima priredila profesorica biologije Viktorija Šarčević.
   Da podsetimo, škola je osnovana 1853. godine u porti manastira sv. Nikole. Ključni momenti u istoriji škole bile su upravo dve obnove manastira, 1852. i 1898. godine. Sa prvom obnovom desilo se njeno rađanje, a sa drugom, njena obnova i njen novi početak. Važan događaj je i izgradnja školske zgrade izvan manastirskog kompleksa koji se desio 1934. godine. U toj, i 1969. godine dograđenoj novoj zgradi, škola radi i danas, a nadamo se i zauvek.

  • Lekari ponovo na Banji

   Konak manastira sv. Nikola Banja kod Priboja 12.05.2013. god.

   Eparhija Mile�evska je odobrila upotrebu manastirskog konaka za potrebe sme�taja lekara koji će biti dostupni pacijentima koji nameravaju da koristite bazene sa lekovitom vodom.
   Naime, u manstirskom konaku obezbeđene su prostorije za lekarske ordinacije u kojima će biti smešteni de�urni lekari. Narednih dana u konaku će biti omogućen pregled pacijenata kao i izdavanje banjskog lista, što do sada nije bio slučaj.
   Zahvaljući dogovoru eparhije Mileševske, zdravstvenog centra "Užice" i lokalne vlasti, problem oko rada bazena sa lekovitom vodom je rešen upravo obezbeđenjem dostupnosti lekara pacijentima u Pribojskoj Banji.
   Da podsetimo, zbog renoviranja Rehabilitacionog centra lekari i drugo medicinsko osoblje nije bilo smešteno u Banji, što je stvaralo problem pacijentima oko korišćenja lekovite vode. Pošto centar jo� uvek ne radi, eparhija Mileševska je ustupila konak na korišćenje kako bi sezona protekla u najboljem redu.

  • Počela rekonstrukcija raskrsnice i izgradnja parkinga

   Banja kod Priboja 10.05.2013. god.

   Rekonstrukcija raskrsnice u Pribojskoj Banji, na regionalnom putu Kokin Brod - Banja - Priboj, počela je u utorak 7. maja. Ovi radovi ujedno obuhvataju i izgradnju parkinga koji će, zbog izmeštanja dela puta, biti vrlo pristupačan. Radove će u naredna dva meseca, koliko je najvaljeno trajanje, izvoditi preduzeće "Putevi" iz Užica.
   * Foto P.L.
  • Vaskršnje sportske igre održane i ove godine

   Banja kod Priboja 06.05.2013. god.

   Tradicionalne Vaskršnje sportske igre održane su i ove godine.   * Foto D.R.
  • Bazeni ponovo rade

   Odobrena i komercijalna upotreba bazena Banja kod Priboja 23.04.2013. god.

   Kako prenosi dnevni list Danas, meštani Pribojske Banje su uputili peticiju vladiki Filaretu kojom su tražili da se omogući pristup bazenima, osim pacijentima RH centra, i turistima koji su smešteni u privatnom sektoru. Vladika je na lokalnoj televiziji objavio prihvatanje zahteva i objasnio zašto kasne radovi na izgradnji turističkog kompleksa. Planirano je da radovi budu završeni početkom juna, kada je najavljena i poseta patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila. Rečeno je da radovi kasne zbog potrebe da pojedinačni delovi projekta budu objedinjeni, nedostatka sredstava i nezainteresovanosti firmi za raspisane tendere.

   - Svi bi mi voljeli da zaradimo i vi što izdajete smiještaj i Eparhija, ali nije Eparhija kriva za kašnjenje. Eparthija ne piše projekte, mora CIP da ih završi, rekao je Filaret i objasnio da je oko finansiranja razgovarao sa ministrom Milutinom Mrkonjićem i još nekim funkcionerima i da ima uveravanja da bi Eparhija mogla da dobije neke razvojne kredite. „Ako bi se obezbijedila sredstva još nije kasno da ispoštujemo najavljeni rok, moglo bi biti gotovo u junu, radilo bi se na oruk i u tri smijene“, rekao je Filaret.

   Kompletan tekst možete pročitati na sajtu dnevnog lista Danas.

  • Povezivanje Pribojske Banje i Zlatiborskog okruga

   Sastanak predstavnika Opstine Priboj sa ministrom Milutinom Mrkonjicem Banja kod Priboja 26.02.2013. god.

   Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić razgovarao sa delegacijom Priboja o izgradnji nekoliko prioritetnih infrastrukturnih projekata.
   Delegacija Priboja predvođena presednikom Opštine Lazarom Rvovićem, direktorom Direkcije za izgradnju grada na Limu Zoranom Pešutom i prvim čovekom SPS-a u ovom gradu Gavrilom Bujišićem informisala je ministra saobraćaja dipl. inž. građ. Milutina Mrkonjića o veoma dinamičnim planovima koji se u gradu na Limu započeti, ili su planirani kako bi se značajno poboljšala saobraćajna infrastruktura, koja je dugi niz godina u jako lošem stanju.
   „Bez dobre saobraćajne infrastrukture nemoguće je započeti privredni oporavak. Ali, ovo što sada radite obećava da će se u kratkom roku stvoriti uslovi da se ogromni privredni i prirodni resursi stave u funkciju građana ovog regiona. Činjenica da se skoro 40 kilometara skraćuje put između Zlatibora i Priboja dovoljno je jaka da ministarstvo saobraćaja podrži realizaciju ovog projekta i obezbedi sredstva da se on završi, rekao je ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić vodećim ljudima Priboja prilikom sastanka u Ministrastvu saobraćaja Srbije.

   Kompletan tekst o ovom sastanku možete pročitati na sajtu Ministarstva saobraćaja.

  • Završeno iseljavanje RHC "Banja"

   Iseljavanje RHC Banja Banja kod Priboja 19.02.2013. god.

   Iseljavanje nameštaja, medicinske opreme, kuhinje i ostalih stvari RHC "Banja" izvršeno je tokom predhodnog vikenda.

   Medicinska oprema je preseljena u prostorije Doma zdravlja Priboj. Međutim, zbog nedostatka prostora za rad službi RH centra zaposleni su od juče na prinudnom odmoru, a terapije pacijentima su prekinute.

   Početkom sedmice započeti su i pripremni radovi za renoviranje zgrade centra. Za te radove angažovano je više od 20 ljudi, koji će do 1. marta, kada je najavljen početak radova na renoviranju, vršiti uklanjanje parketa, vrata i prozora kao i čišćenje zgrade.

   Da podsetimo, Mileševska eparhija je u prošloj godini postala vlasnik RHC "Banja", nakon čega je najavila renoviranje istog, što se početkom ovog meseca i obistinilo. Renoviranje će trajati do juna meseca ove godine.
   *fotografije iseljavanja RHC "Banja"

  • Počinje obnova Rehabilitacionog centra "Banja"

   RHC Banja Banja kod Priboja 08.02.2013. god.

   Renoviranje Rehabilitacionog centra "Banja", izgradnja novog parkinga i rekonstrukcija raskrsnice na putu Priboj-Banja-Kratovo, kako je najavljeno, obaviće se u naredna tri meseca.
   Svi najavljeni radovi biće obavljeni do početka juna ove godine. Već narednih dana počinje iseljavanje RHC "Banja", a od 1. marta počinju i građevinski radovi. Za vreme trajanja obnove centar će biti u potpunosti zatvoren za pacijente, dok će zaposleni biti raspoređeni na poslove u Domu zdravlja Priboj. Nakon završetka radova oni će biti vraćeni na svoja radna mesta.

  • Zanimljive nove stare fotografije Pribojske Banje

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 04.01.2013. god.

   Nekadašnji izgled Pribojske Banje pamti vrlo mali broj ljudi. Zahvaljujući novim tehnologijama, prevodjenjem starih fotografija u digitalni oblik, a pre svega njihovim sakupljanjem, Banju iz ranijeg doba mogu videti i nove generacije.
   Deo ovog sajta je upravo namenjen za prikazivanje takvih fotografija. Na stranici album Banja nekada uvek možete pogledati zanimljiv izgled Banje iz ranijeg perioda. Sve fotografije u tom albumu su prevedene u digitalni oblik sa originalnih fotografija koje su sakupljene od raznih jludi dobre volje, koji su nesebično pomogli u ostvarivanju ideje da �to više takvih fotografija bude na jednom mestu, a pri tom da su dostupne svima.
   Iz istog razloga odredjeni broj vrlo zanimljivih fotografija je pruzet sa fejsbuk proofila OŠ "Nikola Tesla" Pribojska Banja i postavljen na ovom sajtu. Te fotografije možete pogledati u albumu Banja nekada.

  • Emir Kusturica posetio Pribojsku Banju

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 03.01.2013. god.

   Kako prenosi portal grada Priboja, na inicijativu predsednika op�tine Priboj, g-dina Lazara Rvovića, i njegovog pomoćnika za lokalni ekonomski razvoj g-dina Krsta Janju�evića, u Pribojskoj Banji je u četvrtak 29. decembra sada već prošle godine, boravio naš proslavljeni režiser Emir Kusturica.
   Povod njegove posete su turistički potencijali i veliko kulturno istorijsko nasleđe Pribojske Banje. Zbog poznatih poduhvata u Mokroj Gori i Višegradu, sa poznatim režiserom se razgovaralo o mogućnostima za ulaganje u Pribojsku Banju. Ovim povodom je dogovorena i nova poseta Emira Kusturice ovom kraju.
   Opširnije o ovoj poseti mo�ete procitati na portalu grada Priboja.

  • Crkva planira gradnju hotela

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 17.11.2012. god.

   Kako prenose Večernje novosti, manastiru Sveti Nikola vraćena su dva izvora termalne vode, rehabilitacioni centar i 35 hektara zemlje. Za podizanje objekta sa četiri “zvezdice”, već su zainteresovani investitori sa Kipra i iz Rusije.

   Mileševska eparhija započela je pripreme za gradnju hotela sa spa i velnes centrom, a zatim će rekonstruisati Rehabilitacioni centar, kako bi poznato lečilište sa dva izvora termalne vode, koji godinama greju Lim(?!), kompletiralo ponudu zdravstvenog turizma i Banju prenulo iz višegodišnjeg mrtvila.

   U tekstu o Pribojskoj Banji Večernje novosti pšu da su pre dve godine, manastiru Sveti Nikola u Banji vraćena su dva izvora lekovite vode iznad porte, a nedavno i 35 hektara građevinskog zemljišta, šuma i RH centar sa 103 kreveta. Posle dve presude u korist crkve, te uloženih žalbi, Zdravstveni centar u Užicu - čija je RH centar radna jedinica - 25. oktobra povukao je tužbu, pa je i Upravni sud u Kragujevcu obustavio postupak...

  • Pribojska Banja: Lek za reumu i džep

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 07.08.2012. god.

   Pored ostalih medija i Večernje novosti, kao i svake godine, pišu o cenama, a posebno o lekovitosti Pribojske Banje.
   Do kraja oktobra može se naći tek po koje slobodno mesto u sobama Rehabilitacionog centra "Banja". Gosti iz zapadne Srbije, sa severa Crne Gore, BiH i Beograda, u centru koriste bazene, fizikalne i hidroteparije, a borave u 60 kuća, koje raspolažu sa 650 kreveta, u reportaži o Pribojskoj Banji pišu Večernje novosti.

  • Iz prošlosti Pribojskog kraja

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 05.08.2012. god.

   Prva obimnije ilustrovana knjiga o Pribojskom kraju, autora Momira Marjanovića, koja osim kratkog geografsko-istorijskog osvrta sadrži opise običaja i kazivanje starijih ljudi Pribojskog kraja konačno je dostupna široj javnosti.

   Kako akademik Petar Vlahović, u recenziji ove knjige, kaže o Pribojskom kraju i životu na selu nije mnogo pisano. Zbog toga knjiga Momira Marjanovića "Iz prošlosti Pribojskog kraja", koja je nastala na osnovu autorovog neposrednog proučavanja narodnog života, predstavlja dragocen prilog za upoznavanje našeg istorijskog, etničkog, društvenog i duhovnog razvoja u Pribojskom kraju i njegovom širem okruženju.
   Neposrednim posmtranjem i razgovorima na terenu, Marjanović je, na licu mesta, sabrao dragocene podatke o gegrafskim odlikama kraja, istoriskoj prošlosti, strukturi društva, običajima, verovanjima, narodnim umotvorinama i drugim autentičnim svedočanstvima o narodnom životu u Pribojskom kraju. To narodno blago je, kao što se iz knjige vidi, vekovima stvarano i ljubomorno čuvano kao deo našeg narodnog i nacionalnog identitieta. Knjiga je izvaredno dobro ilustrovana odgovarajućim slikama, ispravama, spisima i dokumentima druge vrste. Na ovaj način Momir Marjanović je stvorio knjigu koja se temelji na autentičnoj narodnoj tradiciji i istorijskim dokumentima trajne i neprolazne vrednosti. Ostavio je savreminicima i potomcima dragocena svedočanstva koja svojim sadržajem povezuje prošlost sa sadašnošću i budućnošću. Primenio je u tim proučavanjima narodnog života u Pribojskom kraju sličan metod kao što je to učinio u svojim delima "Balkanska ruža ratova" (u izdanju ugledne izdavačke kuće "Filip Višnjić" iz Beograda) i "Crna Gora u očima Evrope 1796-1918" (u izdanju izdavačkog preduzeća "Prosveta" iz Beograda)
   Knjigom "Iz prošlosti Pribojskog kraja" Marjanović se, na najbolji način odužio svom zavičaju. Ostavio je zavičaju knjigu koja na narodnoj tradiciji prikazuje naš narodni život i predstavlja izvrstan prilog čuvanju kulturno-istorijskog razvoja Pribojskog kraja. Knjiga ima poseban značaj i zbog toga što je u vreme globalizacije, koja zanemaruje stvaralaštvo ruralnih sredina, ukazuje na ulogu sela i seoskog življa u svim društvenim razdobljima, zaključio je Vlahović.

  • Završeni "Ilindanski dani"

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 04.08.2012. god.

   Narodni sabor u Banji završen je juče u ranim jutarnjim satima. Kao i prethodnih godina, manifestacija "Ilindanski dani" i slavlje u porti manastira bili su vrlo posećeni.

   Smotra narodnog stvaralaštva "Ilindanski dani" odr�ana je 1. avgusta, a počela je takmičenjem u spremanju ćešketa - tradicionalnog jela iz ovih krajeva. Prva tri mesta osvojile su takmičarke Jana Janović, Božica Turudić, obe iz Priboja, i Marijola Rakić iz Rudog. U takmičenju frulaša Zlatna frula "Brane Polić" pobedio je frulaš iz Rudog Draško Spasojević. Drugo mesto osvojio je Milan Stanković, takođe iz Rudog, dok je treće mesto zauzeo Obren Radičević iz Čačka.

   Kao i svake godine Ilindanski vašar je bio jako posećen. Međutim, ove godine to nije slučaj i sa gostima koji se leče u Banji, jer je broj prijavljenih gostiju tokom jula meseca za oko 50 % manji nego prethodne godine.

  • "Ilindanski dani" u Pribojskoj Banji

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 31.07.2012. god.

   Manifestacija "Ilindanski dani" u Pribojskoj Banji biće održana 01. avgusta. U okviru programa održaće se takmičenje frulaša i takmičenje u spremanju tradicionalnog jela ovih krajeva - ćešketa, nakon čega počinje revijalni deo.
   Program počinje u 10 časova takmičenjem u spremanju ćešketa, dok će se takmičenje frulaša Zlatna frula "Brane Polić" održati od 15 do 17 časova. Proglašenje pobednika biće u 20 časova, a zatim počinje revijalni deo kada će nastupiti ženska pevačka grupa Mladene Gojković iz Čačka, muška pevačka grupa "Veseli Zlatiborci" iz Čajetine, KUD "Priboj" i duvački orkestar iz Priboja.
   Kao i svake godine, očekuje se veliki broj posetilaca, naročito što se pored ove manifestacije 01. i 02. avgusta u Banji održava i narodni sabor.

  • Veliko interesovanje za Pribojsku Banju!

   Banja kod Priboja 15.07.2012. god.

   Pribojska BanjaPribojska Banja decenijama gostima preporučuje lekovitost banjskih izvora. Problem je što, uprkos interesovanju, u Banji ima svega 600 ležaja. Ruski investitori spremni da ulože 16 miliona evra, piše portal Radio-televizije Srbije.
   Kupanje u bazenima, uz terapiju laserom, magnetima i vežbanjem u sali, preporučuje se za lečenje reumatizma, kičme, posttraumatskih stanja, steriliteta, kao i kožnih oboljenja, ali za sve koji su u Banji našli lek, malo je, već rezervisanih, sto ležajeva u stacionaru koji posluju u sastavu užičkog Zdravstvenog centra, i oko 500 u privatnom smeštaju.
   Kompletan tekst i prilog možete videti na portalu Radio-televizije Srbije.

  • Arheološka istraživanja i na Jarmovcu!

   Banja kod Priboja 09.07.2012. god.

   JarmovacU Narodnom muzeju u Beogradu danas je potpisan sporazum o saradnji izmedju Instituta za arheologiju Univerzitetskog koledza London i narodnih muzeja u Beogradu, Prokuplju i Priboju o istrazivanjima lokaliteta Belovode, Plocnik i Jarmovac na kojima su nadjeni najraniji tragovi (7000 godina) o pocetku metalurgije u Evropi.

  • Arheološko blago iz dvanaestog veka

   Banja kod Priboja 02.07.2012. god.

   Sv. Nikola DabarskiKako prenosi, na svom portalu i dnevniku, Radio-televizija Srbije, na južnim padinama, van srednjovekovnog manastirskog kompleksa u Banji kod Priboja, arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda otkrili su ostatke zidina manastira Svetog Nikole Dabarskog.
   Ispod nanosa šuta i zemlje, iz dubine od dva i po metra, nedaleko od hrama Svetog Nikole, izronili su ostaci zidova od kamena i tesane sige, kojima je bio opasan drevni grad i građevine koje svojom veličinom svedoče o impozantnosti manastirskog kompleksa, još iz vremena početka vladavine Nemanjića, piše RTS.

   Kompletan tekst i prilog možete videti na portalu Radio-televizije Srbije.

  • Istraživanje manastira Sv. Nikola

   Banja kod Priboja 23.06.2012. god.

   Sv. Nikola DabarskiKako prenosi internet portal dnevnog lista Danas, republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda nastavio je, tokom juna, arheološka istraživanja manastira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji.
   Istraživanja su započeta prošle godine kada je istražen i obnovljen deo ogradnog zida podignut u XIV veku. Ovogodišnji radovi usmereni su na otkrivanje arhitektonskih ostataka i tragova kulture iz starijih perioda, piše Danas.
   Kompletan tekst možete pročitati na portalu Danas-a

  • Etno-turizam Priboja i okoline

   Banja kod Priboja 04.06.2012. god.

   Pribojska banjaKako prenosi B-92, udruženje "Građanske inicijative" je najavilo potpisivanje sporazuma o prvom lokalnom partnerstvu u Srbiji koji će predstavljati platformu za razvoj etno-turizma Priboja i okoline. Nedovoljno iskorišćeni resursi Priboja, pribojskih sela, a naročito Pribojske Banje predstavljaju ogroman potencijal za ekonomski razvoj opštine, ističu predstavnici te inicijative.
   Kompletan tekst o potpisivanju ovog sporazuma možete pročitati na sajtu B-92.

  • Umetnik sa Banje!

   Banja kod Priboja 17.04.2012. god.

   Minijature u duborezuPored strpljenja i vremena, za izradu vizantijskih minijatura u duborezu potreban je i veliki talenat, pa je zbog toga malo onih koji se bave ovom vrstom umetnosti. Baš jedan takav umetnik je rođeni Banjanac Branko Stanković.
   Iako mu je alat hiruški skalpel i rad ne može da počne ako nije vrlo smiren, Branko se ovim bavi već dugo i kako kaže u poznatoj emisiji "Kvadratura kruga" to je nešto što ga ispunjava i nešto bez čega više ne može.
   Šta kaže Branko Stanković o Branku Stankoviću možete pogledati ovde.   *Celokupnu emisiju mo�ete preuzeti na sajtu RTS-a.

  • Od srca srcu, Ana rodnom kraju!

   Banja kod Priboja 17.04.2012. god.

   Ana BekutaPovodom predstojećeg koncerta, koji će biti održan 24.04.2012. god. u beogradskom Sava centru, Ana Bekuta će održati i mini-turneju "Od srca srcu, Ana rodnom kraju" u Priboju, Prijepolji, Novoj Varoši... Znajući kakav je bio prošlogodišnji koncert, bar jedan od ovih nastupa ne treba propustiti.
   Da je vreme da se opet vidi sa svojim zemljacima, Ana je najavila još u intervjuu, datom pred koncert prošle godine, za portal www.pribojskabanja.rs.
   Intervju opet prenosimo u celosti.

   Zašto ste se tek sada odlučili za prvi solistički koncert?
   - Nemam konkretan odgovor na ovo pitanje. Sticaj okolnosti, valjda. Zaista ne postoji logično objašnjenje. Moja popularnost nikada nije jenjavala. I beogradska publika i ja smo sve ovo vreme bili spremni za veliki koncert i nadam se da ćemo u deceniji koja je pred nama sve nadoknaditi, odnosno da će tih druženja biti više.

   Imate li tremu pred ovaj nastup?
   - Nemam tremu jer jedva čekam taj dan i mnogo mu se radujem. Biće to nezaboravna razmena emocija i energije.

   Koga biste voleli da vidite u publici 22. februara u Sava centru?
   - Znam da će tog dana u dvorani biti ljudi koji me vole svim srcem i srećna sam zbog toga. Svi su dobrodošli. To veče ću intenzivno misliti na svog pokojnog oca Branka, koji me je i uveo u svet muzike kao devojčicu od 14 godina. On je sve pokrenuo kad me je 1973. godine poveo u KUD � Sloga�� u Banji da naučim da igram kolo.

   Očekujete li ljude koji nisu iz Beograda, mo�da nekog iz va�eg rodnog mesta?
   - Volela bih da vidim celu svoju familiju u publici. To bi me učinilo mnogo srećnom. Videćemo koliko je to izvodljivo.

   Idete li često u Banju kod Priboja?

   - Na moju veliku žalost, ne idem onoliko koliko bih htela i želela. Obaveze mi ne dozvoljavaju. Ali, da se zna, moju Banju kod Priboja nosim u srcu uvek.

   Kako vam danas izgleda Banja, a kako je vi pamtite?
   - Banja se prilično promenila i umnogome se razlikuje od vremena mog detinjstva. Kad sam bila devojčica, osnovna škola, paviljoni, Cucića �ladnjak, crkva, zgrada Zemljoradničke zadruge sa omladinskom salom u kojoj smo se okupljali i naravno dva bazena, stari i novi - to je slika Banje u mojoj glavi. Znala sam svakog stanovnika, broj kuća� Tokom proleća i leta je sve vrvelo od ljudi, ispred bazena su bili redovi za ulazak na kupanje i lečenje. Poslednjih decenija Banja se modernizovala, naselila, ali raspad Jugoslavije je učinio svoje. Nema reke ljudi ispred bazena�

   Hoćete li nekad odr�ati koncert i u svom rodnom gradu?
   - Imala sam nekoliko koncerata u Priboju, doduše davno, što na stadionu FAP-a, što u sportskoj dvorani�Vreme je da se opet vidimo.

   Da mo�ete da krenete iz početka, da li biste va�u karijeru gradili ba� ovako kao sada?
   - Ne bih ja tu nista menjala, što kaže Zdravko Čolić. Očito je da je moj put bio trnovit i težak, ali je zato uspeh koji ovih dana krunišem svojim koncertom u Sava centru utoliko slađi.

   Na �ta ste najvi�e ponosni u �ivotu i karijeri?
   - Nadam se da u genima mog sina i unučića ima snage i volje da sopstvene probleme prevazilaze sa mojim inatom, upornošću i osmehom na licu. To je ono najvrednije što od mene mogu da naslede.

   Otkrijte nam, kojom pesmom ćete otvoriti koncert?
   - Odgovor na to pitanje još uvek ne znam�To ću rešiti na generalnoj probi za koji dan�

   Autor intervjua: Gordana Raković

  • Pribojska Banja u Kuriru!

   Banja kod Priboja 17.04.2012. god.

   Kurir Go InternationalKurir Go International - međunarodno izdanje Kurira na engleskom jeziku u aprilskom broju je posvetio posebnu pažnju termalnim vodama kao neiskorišćenom potencijalu Srbije. Značajno mesto, u tekstu na dve strane, pripalo je i Banji kod Priboja, koja je predstavljena kao jedna od poznatih banja u Srbiji sa nedovoljno iskorišćenim termalnim vodama lekovitih svojstava.

  • Prvi rezultati popisa za Pribojsku Banju!

   Popis Banja kod Priboja 11.03.2012. god.

   Republički zavod za statistiku objavio je preliminarne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji 2011. godine. Ovi podaci su podložni promenama prilikom statističke obrade, a konačni rezultati biće objavljeni od polovine 2012. do kraja 2013. godine.
   Prma ovim i podacima prethodnog popisa Pribojska Banja spada u mesta sa povećanim brojem stanovnika. Ovaj podatak veoma ohrabruje, međutim, stanovnicima Banje zvuči neverovatno znajući da se broj stanovnika u opštini Priboj od poslednjeg popisa smanjio za preko 3000, kao i zbog konstantnog smanjenja broja učenika u Osnovnoj školi na Banji i broja mladih koji su se odselili poslednjih godina.
   Preliminarne podatke za Pribojsku Banju možete pogledati u sledećoj tabeli:

   Ukupan broj popisanih lica 3128
   Ukupan broj stanovnika 2987
   Broj lica u inostranstvu 140
   Ukupan broj domaćinstava 972
   Ukupan broj stanova 1210

   Uporedni pregled popisa od 1948. godine možete pogledati u sledećoj tabeli:

   Uporedni pregled popisa
   Godina
   1948 1953 1961 1971 1981 1991 2002 2011
   Broj stanovnika 1639 1765 2148 2300 2164 2157 2163 2987
   Broj domaćinstava
   272
   299
   470
   628
   538
   622
   707
   972
   Broj stanova
   -
   -
   -
   610
   514
   624
   724
   1210

   *Podaci popisa preuzeti sa sajta Republičkog zavoda za statistiku.
  • Riznica Manastira Banja u Enciklopediji za radoznale!

   Radio-televizija Srbije Banja kod Priboja 14.02.2012. god.

   Poznatoj emisiji "Enciklopedija za radoznale" autora Miodraga Zupanca, koja se već petnaest godina prikazuje na Drugom programu Radio-televizije Srbije, jedna od tema bila je riznica Manastira Sv. Nikole na Banji. Deo emisije gde se riznica spominje možete pogledati ovde:   Celokupnu emisiju možete pogledati na sajtu RTS-a, odakle je preuzeta, a zatim deo postavljen na YouTube.

  • Idejno resenje CIP-a za Pribojsku Banju!

   Banja kod Priboja 14.02.2012. god.

   Saobraćajni institut CIP, jedna od najvećih i najznačajnijih istraživačko-projektantskih i inženjering kompanija u Republici Srbiji, predložio je idejno rešenje sportsko-rekreativne zone kompleksa Pribojska Banja.

   Ceo tekst i prikaz ovog idejnog rešenja prenosimo se sajta CIP-a.

   Sportsko rekreativni centar Pribojska Banja  Planirani sportsko rekreativni sadržaji nalaze se u zoni koja je važećim Planom detaljne regulacije dela Pribojske Banje predviđena za ovu namenu i za ovu zonu PDR je predviđena razrada Urbanističkim projektom.
   Površina predviđena za sportsko rekreativnu namenu je ukupne površine oko 2,5ha, izraženog reljefa - u proseku oko 20m1 denivelacije po pravcu severoistok-jugozapad. 
   Na predmetnim parcelama i ovim idejnim rešenjem, planirana je izgradnja sportsko - rekreativnog kompleksa, koji bi imao sledeće sadržaje: prizemni objekat, površine oko 580m2, dva otvorena terena za tenis na šljaci sa pripadajućim tribinama, jedan teren za košarku,tri otvorena terena za odbojku i trim staza dužine oko 700m, koja prolazi kroz pošumljeni deo kompleksa.
   Sve parterno obrađene površine su ozelenjene i sve slobodne površine su pošumljene.

  • Predsednik opštine o Banji!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 14.02.2012. god.

   Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović u emisiji o Priboju - napravljenu u okviru projekta "Druga strana Srbije", čiji je pokrovitelj Kancelarija za održivi razvoj Vlade Republike Srbije - govorio je o planovima razvoja banjskog turizma u opštini.
   - Rešili smo osnovni problem zbog kojeg se na Banji nije gradilo, a to su nerešeni imovinski odnosi. Imovina je bila oduzeta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, mi smo tu imovinu vratili Crkvi i sada zajednički radimo na projektu razvoja Banje. Odnosno, mislim da je sada jedan od najvećih projekata na kojima CIP radi upravo Pribojska Banja - rekao je Rvović.
   Deo emisije u kom se pominje Pribojska Banja možete pogledati ovde:   *Celokupnu emisiju o Priboju možete pogledati ovde odakle je i pozajmljen deo.

  • Poseta Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 04.10.2011. god.

   Povodom ktitorske slave Manastira Mileševe, Eparhije mileševske, Radio Mileševe, dečjeg hora iz Prijepolja i osvećenja zvona u Manastiru Mileševi, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej posetiće svetinje ovog kraja, među kojima i Manastir Sv. Nikole na Banji. Ove svečanosti uveličaće i više arhijereja Ruske, Grčke i Srpske pravoslavne crkve..

   Četvrtak 06.10.2011. godine
   1. Doček patrijarha i uvažene pratnje na Kokinom Brodu u 11.30 časova
   2. Poseta hramu Svetog velikomučenika Prokopija u 12.00 časova
   3. Poseta Manastiru Svetog Nikole u Pribojskoj Banji u 12.30 časova
   4. Poseta hramu Vaskrsenja Hristovog u Novom Priboju u 13 časova, kada će se Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej obratiti i blagosloviti verni narod
   5. Poseta Fabrici automobila u Priboju u 13.45 časova
   6. U 16.00 časova svečani doček patrijarha i njegove pratnje u Manastiru Mileševi, gde će patrijarh prisustvovati prazničnom bdeniju, posle kojeg će u porti manastira početi narodno veselje

   Petak 07.10.2011. godine
   1. U 9.00 časova sveta arhijerejska liturgija, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej sa arhijerejima Ruske, Grčke i Srpske pravoslavne crkve, na kojoj će pevati hor “Sveti knez Lazar” iz Priboja i dečji hor “Sveti kralj Vladislav” iz Prijepolja. Predavanje će održati istoričar, prof. dr Slavenko Terzić. Posle svete liturgije održaće se osvećenje najvećeg zvona u Srbiji od 9 tona, poklon Manastiru Mileševi od gospodina Andreja Kozicina, generalnog direktora UGMK holdinga iz Rusije.
   2. Posle osvećenja narod će blagosloviti Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i gosti iz inostranstva.
   Očekuje se da će ovim svečanostima prisustvovati i ambasador Ruske Federacije, gospodin Aleksandar Konuzin.
   Po završetku molitvenog dela svečanosti održaće se narodno veselje u porti manastira.

   Subota 08.10.2011. godine
   1. Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej sa pratnjom posetiće crkvenu opštinu u Sjenici, gde će u hramu Svetih apostola Petra i Pavla služiti svetu arhijerejsku liturgiju s početkom 9.00 časova, a zatim se obratiti prisutnom narodu i blagosloviti ga.

  • Završen sabor!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 04.08.2011. god.

   Narodni sabor u Banji završen je juče u ranim jutarnjim satima. Kao i prethodnih godina, manifestacija "Ilindanski dani", turnir u malom fudbalu i slavlje u porti manastira bili su vrlo posećeni.

   Smotra narodnog stvaralaštva "Ilindanski dani" odr�ana je 1. avgusta, a počela je takmičenjem u spremanju ćešketa - tradicionalnog jela iz ovih krajeva. Prva tri mesta osvojile su takmičarke iz Priboja Radmila Papić, Stanislava Janović i Božica Turudić. Tokom dana program je nastavljen nastupima KUD "Dabar" i trubačkih orkestara iz Priboja Mihajla Stojkanovića i Nikole Papića, izvođenjem pesama grupe "Srpski jelek" sa Mladenom Gojković iz Čačka, grupe "Raspevani Zlatibor" iz Rožanstva, uz tradicionalno govorenje zdravica. Posebnu pažnju izazvalo je takmičenje frulaša Zlatna frula "Brane Polić", na kom je pobedio frulaš iz Rudog Draško Spasojević. Drugo mesto osvojio je Aco Marković iz Čajetine, a treće Milan Stanković iz Priboja. Ovu manifestaciju zatvorio je sjajan nastup "Da sam bistra voda" Snežane Spasić i niške etno-grupe "Naisa".

   Praznovanje je nastavljeno narednog dana, najpre održavanjem turnira u malom fudbalu na terenima OŠ "Nikola Tesla". Od deset ekipa koje su učestvovale najbolje su bile finalisti "Kiseli" i ekipa "Arkus", koja je pobedom u finalu rezultatom 2:1 osvojila turnir. Saborovanje je nastavljeno u porti manastira posle služenja liturgije vladike mileševskog Filareta uz sasluženje sveštenika Eparhije mileševske.

   Ono po čemu se ovaj sabor razlikovao od prethodnih jeste odluka da se u porti manastira može svirati samo tradicionalna srpska muzika i kola. Međutim, takva odluka nije dovela do manjeg broja gostiju - naprotiv, sabor je i ovog puta bio vrlo posećen.

   Ilindan u Pribojskoj Banji Ilindan u Pribojskoj Banji
   Ilindan u Pribojskoj Banji Ilindan u Pribojskoj Banji
   Ilindan u Pribojskoj Banji Ilindan u Pribojskoj Banji
   Foto: �arko Raković

  • Počinju "Ilindanski dani"!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 31.07.2011. god.

   Smotra narodnog stvaralaštva "Ilindanski dani" i ove godine se održava u Pribojskoj Banji pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Priboj. Manifestacija će biti održana 01. avgusta i kako je najavljeno očekuje se gostovanje niške etno-grupe, takmičenje frulaša, takmičenje u govorenju zdravice, spremanju tradicionalnog jela ovih krajeva - ćešketa, modna revija u etno kostimima, izložbe narodnih rukvotorina.
   Program počinje u 10 časova takmičenjem u spremanju ćešketa, dok će se takmičenje frulaša Zlatna frula "Brane Polić" održati od 16 časova. Između ova dva takmičenja planirani su drugi sadržaji, kao i nastupi kulturno umetničkih društava. Manifestaciju će zatvoriti etno-grupa "Naisa" iz Niša, čiji nastup počinje u 20.30 časova.
   Kao i svake godine, očekuje se veliki broj posetilaca, naročito što se pored ove manifestacije 01. i 02. avgusta u Banji održava i narodni sabor. Ovogodišnji sabor razlikovaće se od predhodnih po organizovanju masovnog odigravanja tradicionalnih narodnih kola u porti manastira.

  • Sajt www.pribojskabanja.rs slavi prvi rođendan!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 17.06.2011. god.

   Sajt www.pribojskabanja.rs danas slavi mali jubilej. Naime, tačno pre godinu dana sajt je počeo sa radom i, kao najkompletnija prezentacija Pribojske Banje, postigao je zavidne rezultate.
   Prvih šest meseci postojanja sajt je zabeležio prilično veliki broj posetilaca, imajući u vidu njegov karakter i interesovanje koje vlada za Pribojsku Banju. Tako pozitivan trend poseta nastavio se i u drugoj polovini prve godine. U tom periodu postojeće stranice sajta pregledane su više od 117.000 puta, od strane preko 15.000 posetilaca.
   Ovi rezultati, kao i svi komentari i primljene poruke, obavezuju nas da sajt u narednom periodu učinimo još boljim, što ćemo, naravno, sa velikom željom i uraditi.

  • Održan tradicionalni vaskršnji turnir!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 26.04.2011. god.

   Tradicionalni vaskršnji turnir u Banji kod Priboja održan je i ove godine. Veliki broj posetilaca imao je priliku da, uz druženje i zabavu, uživa u takmičenjima sportista. Pored malog fudbala, nadmetanja su se izvodila u ženskoj odbojci, bacanju trojki, kartanju, kao i neizostavnom vaskršnjem tucanju jajima.
   U malom fudbalu učestvovalo je 10 ekipa, u ženskoj odbojci 6, bacanju trojki 23, kartanju 21, a u tucanju jajima 44 učesnika. Pobednik u malom fudbalu bila je domaća ekipa iz Banje, dok je pobedu u ženskoj odbojci odnela ekipa "Putevi" iz Prijepolja. U kartanju je pobedio Viktor Pešić, u bacanju trojki Njegoš Novković, a u vaskršnjem tucanju jajima Goran Raković.

  • Ipak nove cene za novu sezonu!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 10.04.2011. god.

   Rehabilitacioni centar "Banja" je ipak promenio cenovnik usluga za narednu sezonu. Naime, došlo je do minimalnog poskupljenja smeštaja, dok su cene terapija ostale iste. Pored ovih promena, Pribojska Banja je i dalje među jeftinijim u Srbiji.


   Cenovnik Rehabilitacionog centra "Banja":

   - dvokrevetna soba sa kupatilom
   pansion 1.456 din/dan
   polupansion 1.196 din/dan

   - dvokrevetna soba bez kupatila (koristi se zajedničko kupatilo)
   pansion 1.166 din/dan
   polupansion 966 din/dan

   - četvorokrevetna soba bez kupatila (koristi se zajedničko kupatilo)
   pansion 1.046 din/dan
   polupansion 846 din/dan

   - banjski list 300 din.
   - karta za bazen 80 din.
   - zakup malog bazena 450 din/termin
   - zakup velikog bazena 650 din/termin
   - terapije (kineziterapija, elektrostimulacija, galvanizacija, elektroforeza lekova, parafinska terapija...) od 100 do 220 din. po tretmanu

   - obroci (ako niste smešteni u hotelu)
   doručak 190 din.
   ručak 320 din.
   večera 270 din.

   - prenoćište sa doručkom
   dvokrevetna soba bez kupatila 686 din.
   dvokrevetna soba sa kupatilom 966 din.
   trokrevetna soba bez kupatila 556 din.

  • Nove-stare cene smeštaja!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 26.03.2011. god.

   Pribojska Banja se, pored lekovitih svojstava termalne vode, može pohvaliti i cenama smeštaja, koje su, već tradicionalno, niže nego u ostalim banjama u Srbiji. Pored cena u privatnom smeštaju, koje su za predstojeću sezonu minimalno korigovane, u Rehabilitacionom centru "Banja" su iste kao i prethodne sezone.


   Cenovnik Rehabilitacionog centra "Banja":

   - dvokrevetna soba sa kupatilom
   pansion 1.296 din/dan
   polupansion 1.086 din/dan

   - dvokrevetna soba bez kupatila (koristi se zajedničko kupatilo)
   pansion 1.006 din/dan
   polupansion 856 din/dan

   - četvorokrevetna soba bez kupatila (koristi se zajedničko kupatilo)
   pansion 886 din/dan
   polupansion 736 din/dan

   - banjski list 250 din.
   - karta za bazen 60 din.
   - terapije (kineziterapija, elektrostimulacija, galvanizacija, elektroforeza lekova, parafinska terapija...) od 100 do 220 din. po tretmanu

   - obroci (ako niste smešteni u hotelu)
   doručak 150 din.
   ručak 250 din.
   večera 220 din.

  • Veća očekivanja od predstojeće sezone!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 25.03.2011. god.

   Prema podacima Ministarstva ekonomije, zbog osetnog smanjenja broja domaćih gostiju, za banjski turizam u Srbiji prethodna godina je bila veoma teška. Međutim, poslednja turistička sezona u Pribojskoj Banji je protekla dobro. Pored toga što je, zbog problema sa klizištem, počela kasnije nego inače, broj turista je bio na zavidnom nivou. Tokom nekoliko meseci trajanja sezone ukupan broj noćenja u svim smeštajnim kapacitetima na Banji iznosio je preko 13.000. Na osnovu ovakvih rezultata iz prethodne sezone, očekivanja od predstojeće su još veća.

  • Pogledajte kako je bilo na koncertu Ane Bekute

   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Ana Bekuta Ana Bekuta
   Foto: Dragan Raković

  • Banju nosim u srcu!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 08.02.2011. god.

   Jedna od najpoznatijih pevačica narodne muzike, i svakako jedna od najpoznatijih Banjanki, Ana Bekuta u intervjuu za portal www.pribojskabanja.rs govori o predstojećem koncertu u Sava centru, sećanju na Banju kod Priboja i uspomenama koje je vežu za rodni kraj.

   Zašto ste se tek sada odlučili za prvi solistički koncert?
   - Nemam konkretan odgovor na ovo pitanje. Sticaj okolnosti, valjda. Zaista ne postoji logično objašnjenje. Moja popularnost nikada nije jenjavala. I beogradska publika i ja smo sve ovo vreme bili spremni za veliki koncert i nadam se da ćemo u deceniji koja je pred nama sve nadoknaditi, odnosno da će tih druženja biti više.

   Imate li tremu pred ovaj nastup?
   - Nemam tremu jer jedva čekam taj dan i mnogo mu se radujem. Biće to nezaboravna razmena emocija i energije.

   Koga biste voleli da vidite u publici 22. februara u Sava centru?
   - Znam da će tog dana u dvorani biti ljudi koji me vole svim srcem i srećna sam zbog toga. Svi su dobrodošli. To veče ću intenzivno misliti na svog pokojnog oca Branka, koji me je i uveo u svet muzike kao devojčicu od 14 godina. On je sve pokrenuo kad me je 1973. godine poveo u KUD � Sloga�� u Banji da naučim da igram kolo.

   Očekujete li ljude koji nisu iz Beograda, mo�da nekog iz va�eg rodnog mesta?
   - Volela bih da vidim celu svoju familiju u publici. To bi me učinilo mnogo srećnom. Videćemo koliko je to izvodljivo.

   Idete li često u Banju kod Priboja?

   - Na moju veliku žalost, ne idem onoliko koliko bih htela i želela. Obaveze mi ne dozvoljavaju. Ali, da se zna, moju Banju kod Priboja nosim u srcu uvek.

   Kako vam danas izgleda Banja, a kako je vi pamtite?
   - Banja se prilično promenila i umnogome se razlikuje od vremena mog detinjstva. Kad sam bila devojčica, osnovna škola, paviljoni, Cucića �ladnjak, crkva, zgrada Zemljoradničke zadruge sa omladinskom salom u kojoj smo se okupljali i naravno dva bazena, stari i novi - to je slika Banje u mojoj glavi. Znala sam svakog stanovnika, broj kuća� Tokom proleća i leta je sve vrvelo od ljudi, ispred bazena su bili redovi za ulazak na kupanje i lečenje. Poslednjih decenija Banja se modernizovala, naselila, ali raspad Jugoslavije je učinio svoje. Nema reke ljudi ispred bazena�

   Hoćete li nekad odr�ati koncert i u svom rodnom gradu?
   - Imala sam nekoliko koncerata u Priboju, doduše davno, što na stadionu FAP-a, što u sportskoj dvorani�Vreme je da se opet vidimo.

   Da mo�ete da krenete iz početka, da li biste va�u karijeru gradili ba� ovako kao sada?
   - Ne bih ja tu nista menjala, što kaže Zdravko Čolić. Očito je da je moj put bio trnovit i težak, ali je zato uspeh koji ovih dana krunišem svojim koncertom u Sava centru utoliko slađi.

   Na �ta ste najvi�e ponosni u �ivotu i karijeri?
   - Nadam se da u genima mog sina i unučića ima snage i volje da sopstvene probleme prevazilaze sa mojim inatom, upornošću i osmehom na licu. To je ono najvrednije što od mene mogu da naslede.

   Otkrijte nam, kojom pesmom ćete otvoriti koncert?
   - Odgovor na to pitanje još uvek ne znam�To ću rešiti na generalnoj probi za koji dan�

   Autor: Gordana Raković

  • Mir Božji, Hristos se rodi!

   Pribojska Banja Banja kod Priboja 06.01.2011. god.

   Svečano proslavljanje Badnje večeri na Banji održano je u porti manastira sv. Nikole. Posle bogosluženja i čitanja Božićne poslanice episkopa mileševskog Filareta naložen je badnjak uz prisustvo većeg broja meštana Banje. U prazničnom raspoloženju dočekan je najradosniji srpski praznik Božić!

  • Šest meseci postojanja sajta!

   www.pribojskabanja.rs Banja kod Priboja 17.12.2010. godine

   Sajt www.pribojskabanja.rs danas navršava šest meseci postojanja. Kao najkompletnija internet prezentacija Pribojske Banje uspeo je da za vrlo kratko vreme postigne više od očekivanog i dokaže veliku potrebu za informisanjem posetilaca. Predstavljanjem Pribojske Banje kao poznatog lečilišta u Srbiji i kao mesta sa bogatom istorijom doprineo je da Banja zauzme značajniju poziciju u banjskom turizmu naše zemlje.
   Proteklih šest meseci sajt je postigao zavidne rezultate imajući u vidu njegov karakter. Ukupan broj posetilaca sajta, zaključno sa jučerašnjim danom, je 6365, što je u proseku 35 posetilaca dnevno. Važno je napomenuti da je taj broj u konstantnom porastu i da je upravo tako pozitivan razvoj doprineo da se sajt dobro kotira na internet pretraživačima. Tako je uspeo da se, za samo šest meseci, pomeri na rang listi kompanije Alexa (jedne od najkompetentnijih kompanija koja se bavi internet iformacijama) za više od 19 miliona pozicija i trenutno zauzima 8230669. poziciju u svetu, dok je Google početnu stranu sajta ocenio 2/10 što je za kratko vreme vrlo dobar rezultat. Pozitivne rezultate pokazala je i anketa sprovedena na sajtu u kojoj je na pitanje upućeno učesnicima da ocene sajt glasalo njih 516, od kojih je za ocenu 5 glasalo 82,75 %, ocenu 4 5,62 %, ocenu 3 3,10 %, ocenu 2 1,36 % i ocenu 1 7,17 % učesnika ankete.
   Sudeći po broju i sadržaju poslatih poruka putem sajta, zahtevima o detaljnijim informacijama, predlozima za saradnju, poslovnim ponudama, postavljenim komentarima na jednoj od stranica, može se zaključiti da se sajt, pored pozitivnih statističkih pokazatelja, pokazao dobar u informisanju onih koji su želeli da posete Banju ili saznaju nešto više, kao i onih koji su na bilo koji način vezani za nju i kojima znači postojanje ovakve prezentacije.
   Ovako pozitivani rezultati obavezuju na jo� bolji i napredniji rad što u budućnosti sigurno neće izostati!

  • Dani kada se u Banji praznovalo!

   crkva_sv_ilije Banja kod Priboja 03.08.2010. godine

   Crkva sv. Ilije u Banji kod Priboja, nakon 400 godina, je obnovljena i u nedelju 1. avgusta 2010. godine osveštana.
   Svečani čin obavio je Vladika Filaret uz sasluženje brojnog sveštenstva i sestrinstva manastira sv. Nikole. Hram je obnovljen zahvaljujući ktitoru iz ovog kraja Goranu Despiću i izvođaču radova Radu Cincoviću, koji su na predlog episkopa Filareta odlikovani ordenom sv. Save. Despić je dobio orden 2. reda, a Cincović oreden 3. reda.  
   U prisustvu velikog broja meštana Banje i njihovih gostiju i sveštenstva, Vladika Filaret je ukazao na značaj obnove ove crkve.
   - Ova svetinja je ugledala svetlost dana u vremenu kada nam je najpotrebnija. U njoj ćemo se moliti Gospodu da nas složi, umnoži i oboži – poručio je Vladika mileševski.
   Na Banji je, tradicionalno, 2. i 3. avgusta, održan vašar – saborovanje u znak obeležavanja praznika sv. Ilije kome je obnovljena crkva i posvećena.
   Za razliku od prethodnih godina kada se na većem prostoru banjskog naselja organizovao vašar, izložbe i održavanje Ilindanskih dana, ove godine manifestacija je bila ograničena na zidove manastira sv. Nikole, odnosno manastirsku portu. Iako je sve proteklo u najboljem redu i miru, a broj gostiju (sudeći po parkiranim automobilima u Popovoj livadi, prim. aut.) je bio na nivou godina pre krize, zanimljivo je da je opština Priboj odlučila da ne organizuje manifestaciju Ilindanski dani koja se na Banji, do sada, tradicionalno održavala već nekoliko godina!?

  • Rudari u banjama!

   rudari_u_banjama Banja kod Priboja 03.08.2010. godine

   Kako prenosi Tanjug na lečenju i rehabilitaciji u banjama Srbije ovog leta će besplatno boraviti, po osam dana, 210 rudara i zaposlenih u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.
   Odlazak rudara u banje je počeo, a odlaze po pozivu, odnosno po raspoloživosti mesta u banjama i u zavisnosti od preporuka lekara. Sve troškove snosi Sindikat JP PEU.

  • Osvećenje crkve sv. Ilije!

   manastir_sv_nikole Banja kod Priboja 29.07.2010. godine

   Osvećenje obnovljene crkve sv. Ilije obaviće se u nedelju, u 9 časova, u Banji kod Priboja. Crkva je, nakon višegodišnjeg opstajanja u ruševinama, zahvaljujući Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Mileševskom gospodinu Filaretu, ktitoru Goranu Despiću i manastirskom sestrinstvu, konačno obnovljena i ikonopisana. Čin osvećenja novoobnovljene crkve obaviće Vladika Mileševski Filaret uz sasluženje sveštenika i sveštenomonaha Eparhije Mileševske. Nakon osveštenja je veliko narodno saborovanje. Na Banji se, tradicionalno, 2. avgusta praznuje sv. Ilija - Ilindan.

  • Do mora preko Banje!

   radovi_na _putu Banja kod Priboja 08.07.2010. godine

   Prema informacijama AMS Srbije zbog radova na delu magistralnog puta M-21 Nova Varoš - Uvački most, kod Kokinog Broda, dolaziće do kratkotrajnih prekida saobraćaja u trajanju od 20 min. Alternativni pravac, ali samo za putnička vozila je Bistrica-Jarmovac-Banja kod Priboja-Kokin Brod ako putujete iz Crne Gore ili Kokin Brod-Banja kod Priboja-Jarmovac-Bistrica ako putujete za Crnu Goru (R-115 i R-228).
   Pored loše vesti da će vaše putovanje biti duže, dobra je da se na tom putu možete odmoriti na jednom lepom mestu, u Banji kod Priboja. Pa ko zna - možda vam se odmor i produži! Dobro došli!

  • Pokrenut sajt o Banji!

   sajt Banja kod Priboja 17.06.2010. godine

   Sajt o Banji kod Priboja, www.pribojskabanja.rs, zvanično je pušten u rad!
   Na ovoj adresi možete naći osnovne informacije o ovom turističkom mestu u zapadnoj Srbiji, lečilištu i lekovitim svojstvima termalne vode, istoriji samog mesta i manastira koji se nalazi na Banji kao i bogat pregled fotografija samog naselja i manastira. Sajt nudi raznovrsne informacije korisne svakome ko želi da poseti Banju ili sazna nešto više o njoj. Internet prezentacija Banje kod Priboja još uvek je u izradi, a autor će se potruditi da je svakim danom sve više obogati i učini zanimljivijim i korisnijim. Uverite se i sami u to!

  • Banja je krenula!

   kliziste Banja kod Priboja 23.02.2010. godine

   Banja kod Priboja od preksinoć je na udaru velikog klizišta koje preti da uništi banjska bogatstva i celo selo. Juče je iseljeno desetak porodica iz najugroženije zgrade za prosvetare koja je već delom uništena i na ivici je bezdana. Rehabilitacioni centar preksinoć je zatvoren i oko 60 pacijenata je otpušteno, dva banjska kupatila ne rade. Celom mestu od 2.500 žitelja isključeni su voda, struja i telefoni jer su pokidane instalacije, padaju stubovi dalekovoda. Pribojska vlast traži pomoć i od republičkih organa za sanaciju klizišta i oštećenih objekata. Zemlja se pokrenula na padini iznad Rehabilitacionog centra u dužini od 300 metara i širini stotinak metara. Klizište ne prestaje da se kreće. Ljudi su na nogama od preksinoć... Klizišta je u banji i ranije bilo, ali ovoliko kretanje zemlje se ne pamti.
   Fotografije klizišta možete pogledati ovde.

Vesti dana